Ahad, 16 Februari 2014

Acar Ikan Tongkol

Acar ikan tongkol. Kegemaran saya. Ada macam-macam versi resepi. Saya punya resepi ini versi Mama.



Bahan-bahannya:

6 ulas bawang merah - blend
2 ulas bawang putih - blend
1 labu bawang besar - belah 6
3 sudu cili blend
1/2 inci halia - hiris
1/2 camca biji sawi
1 biji tomato
1/2 batang timun - potong dan belah 4
Cuka

Cara-caranya

Gorengkan ikan dengan garam.
Angkat dan asingkan.
Tumiskan cili sehingga garing.
Masukkan biji sawi, halia, bawang merah dan bawang putih.
Masukkan air setengah cawan dan cuka secukup rasa
Reneh sekejap dan masukkan ikan tongkol
Masukkan timun dan tomato
Masukkan garam dan gula (atau bahan perasa)

Saya suka berkuah, jadi versi saya ada kuah sikit. Ringkas dan mudah...




2 ulasan: