Isnin, 26 Mei 2014

Guna semula

Masa awal kahwin dulu, saya pernah beli bekas untuk isi barang kering. Melihat katalognya sahaja sudah buat rasa seronok. Beli satu set dan gunakan sekejap sahaja. Tak kedap udara. Simpan dan simpan sampailah satu hari saya kemaskan kabinet untuk sisihkan mana-mana yang tak digunakan. 


Rasa-rasanya boleh simpan plastik. Keluarkan stok plastik dan masukkan dalam bekas. Siap dan aturkan berderet. Bekas plastik yang tinggi tu pun isi plastik juga. Rupa-rupanya lebih senang nak ambil plastik apabila letak dalam bekas macam ni. Suka. 


Tampalkan kertas yang dipotong ikut saiz plastik pada dinding kabinet. Senang nak mengukur saiz yang sesuai digunakan nanti. 


Meh tengok gambar sepenuhnya ....


Jimat sen saya :)

16 ulasan:

  1. Idea yg kreatif ala 5S :)

    BalasPadam
  2. wooow...kretif!! idea yg sgt2 prakrikal ni =)

    BalasPadam
  3. Bagus la idea tampal kadbod kat pintu utk tau saiz plastik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asalnya tampal saiz kat bekas tapi tak boleh nak agak saiz sebenarnya...

      Padam
  4. plastik dlm tu, plastik bungkus mknan ke?

    bekas tuperware cap ape tu, siap ada katalog..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup. Ada jugak plastik guna untuk masa travel

      Padam
  5. sangat bagus idea ni nas..ni jenis plastik transparen yg bungkus makanan tu yek..mmg efektif terutama bab tampal sample kat pintu kabinet tu..suka!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dapat idea tampal slps susah sangat nak tahu saiznya...:)

      Padam
  6. Kudos! Nak tiru pleaseeeeee :p

    BalasPadam